Fuskepels vs ekte og valg av sistnevnte.

Fuskepels vs ekte og valg av sistnevnte.

Jeg har også prøvd fuskepels for å se om det kan fungere greit. Og testet langt nøyere enn vist i filmen her. Men i filmen ser du litt av forskjellen. Fuskepelsen trekker til seg fuktighet/snø, blir våt og så kald. Den vil dermed gjøre mer skade enn nytte. Fuktighet fra pust er nok til å gi en nedkjølende effekt. Man ser at på den ekte pelsen så spruter snøen av og er like tørr. Om den blir våt i sludd og mildvær er pelsen som ullundertøyet ditt varm også når fuktig.

Så til valg av type pels. Her er det forskjellige teorier, men alle pelsene jeg har er ganske optimale til bruk på vinterfjellet. 
Det er slitesterke pelser som holder spensten godt også når fuktig. Det er ikke i samme grad tilfelle for pels fra mårhund og rev. Ikke anbefalt av min norske buntmaker med lang erfaring.

I Villmarksboka skriver Lars Monsen om tips til valg av jakke og hva hetta bør ha; «…samt et tynt borrelåsfeste for en pelskant. Sistnevnte bør ideel sett være av jervepels, den samler ikke is eller fuktighet. Ulvepels fungerer nesten like bra»

Jeg vil kanskje heller si at de stive ytterhårene på Jerv er med på å holde spensten ekstra godt fremfor de fleste andre valgmuligheter. Coyote varierer litt i kvalitet og kan være tilnærmet lik ulv selv om den ofte er litt mykere. Bukpels har mindre stive ytterhår og er derfor noe mindre egnet. Pelskanter av Coyote med mye bukpels har blitt kategorisert som 2. sortering og er billigere i nettbutikken. Ulv og Coyote vil også variere i farger. Fra ganske lyse grå til litt gullig eller mørkere. Jerven har som kjent ikke samme fargespenn.

Har du borrelås på jakka di fra Bergans eller Norrøna så er den oftest 46 cm lang. Jeg har 50 cm pelskanter for å gi litt bedre beskyttelse for ansiktet. Man trenger ikke skjøte på et lengre borrelåsfeste i jakka. Har du jakke fra Brynje, Fjällräven eller enkelte fra Klättermüsen så er de ofte tubeformet og kan ha pels hele veien rundt. Da er 65cm riktig lengde. Har også solgt til kunder som vil bytte pels på sin jakke fra Parajumper, Canada Goose, Svea m.m. Du må da selv vurdere feste og lengde. Alle pelskantene har borrelås og må da festes til en borrelås (løkke) rett på innside av hettebrem. Kan festes med «Borrelås kit».

Vil du lese litt grundigere rundt bruk av pelskant så finnes det et par interessante artikler og forskning her:
Forskningsartikkel
Nyhetsartikkel pelsforbund
Nyhetsartikkel

Tilbake til bloggen